Beginnen met duiven


Graag vertellen wij niet-duivenmelkers over onze mooie hobby.

Samengevat komt het houden van duiven hierop neer: Bij iedere duivenmelker thuis staat een duivenhok waar de liefhebber zijn duiven in huisvest. Dit hok is vaak verdeeld in minimaal drie afdelingen: één voor de doffers, één voor de duivinnen en één voor de jongen. Wanneer je begint met duiven heb je, zeker het eerste jaar, genoeg aan een kleiner hok voor alleen jonge duiven.
Iedere dag worden de duiven ongeveer een uur losgelaten om te trainen.

In het vliegseizoen (van medio april tot medio september) worden de duiven op vrijdag ingekorfd voor een wedstrijd (wedvlucht). Alle duivenmelkers brengen de duiven dan naar de vereniging waar ze worden geregistreerd in de computer en vervolgens in speciale manden worden ingekorfd. In eveneens speciaal daarvoor gemaakte vrachtauto's worden ze hierna naar de losplaats gereden om vervolgens op zaterdag losgelaten te worden. Rond de verwachte aankomsttijd zitten alle duivenmelkers vol spanning te wachten op hun duiven. Zodra de duif in het hok komt wordt de aankomsttijd automatisch geregistreerd in de duivenklok. Op zaterdagsavond gaat de klok mee naar de vereniging en wordt met een computerprogramma berekend welke duif het snelste was.

Hoe zorg je er nou voor dat jouw duif het snelste is?

Vaak wordt gezegd dat dit afhankelijk is van de volgende drie factoren:

1. De kwaliteit van de duif zelf. Je hebt vast wel eens voorbij zien komen dat duiven voor erg veel geld verkocht worden. Dat zijn duiven die heel goed gepresteerd hebben. De koper hoopt dan dat de jongen van die duif dezelfde 'genen' hebben als die van de ouders en dat die dus net zo goed gaan vliegen
2. Het hok is een van de andere belangrijke factoren. Een continue toestroom van verse lucht is belangrijk maar het moet weer niet tochten. Hier zijn ook veel verschillende theorieën over. Ieder hok is weer anders, maar ook de plek waar het hok staat is van belang.
3. De duivenmelker zelf. Hier komt een stuk ervaring en kennis bij kijken. Want wanneer zie je of een duif ziek is? Hoe weet je ze te motiveren om snel naar huis te komen? Dat zijn 'de geheimen' van de duivenmelker. Vraag ze er vooral naar!
Mooi is het om te zien wanneer mensen enthousiast worden en ook willen beginnen met duiven. Dit stimuleren wij als vereniging graag en daarvoor stellen we (financiële) middelen beschikbaar. Zo kun je de eerste 2 jaar gratis meedoen met de jonge duivenvluchten, krijg je een klok en hok (circa 1,5 m2) in bruikleen en de duiven krijg je ook voor niets. Ieder jeugdlid heeft een 'coach' die je overal mee kan helpen als je zelf iets niet weet of er niet uitkomt. Belangstelling? Neem contact met ons op of benader iemand van de vereniging die bij jou in de buurt woont. Je kent vast wel iemand.

Wil je nog meer informatie? De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft ook het een en ander geschreven over wat het houden van duiven inhoudt. Zie hiervoor https://www.duivenhouden.com/nieuws/duiven-houden/

Zie hier voor hoe een van ons jeugdleden verteld over het houden van postduiven: https://www.youtube.com/watch?v=yRL0Cs83qCM&t=36s